De cloud, datalekken, big data. Steeds vaker passeren deze begrippen de revue. Sinds 2010 is er een stijgende lijn te zien in het gebruik, aantal zoekopdrachten en toepassingen. Wij als Nederlandse specialist in cloudoplossingen vinden het daarom leuk om een introductie te geven in de wereld van ‘de Nederlandse cloud’. De geschiedenis, de feiten & cijfers en de toekomst van de cloud wordt besproken. Lees verder!
Naast de fenomenale EK finale in 1988 was Nederland in hetzelfde jaar het tweede land ter wereld dat aangesloten werd op het internet via glasvezel. Sindsdien is Nederland voorloper gebleven op het gebied van connectie, netwerk en digitale infrastructuur. Dit komt onder andere door de strategische locatie; er komen 9 onderzeese kabels binnen die ons verbinden met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere overzeese gebieden. Zo kan je zonder vertraging handelen op Wall street, en tijd is natuurlijk geld! Daarnaast heeft Nederland een stabiel politiek en economisch klimaat. Hierdoor vestigen veel tech bedrijven zoals Netflix, Booking.com en Amazon zich hier in Nederland. Deze bedrijven hebben veel baat bij een goede connectie, zij zorgen dus ook weer voor verbetering van de digitale infrastructuur. Deze digitale infrastructuur en vooral de datacenters zelf worden beschouwd als de cloud.
Op het moment telt Nederland 189 datacenters met een totale oppervlakte van 378.000 m2. Deze datacenters plus de digitale diensten die erbij komen kijken zorgen voor 2,1 miljoen banen in Nederland. Ook het gebruik van internet blijft toenemen, volgens het CBS gebruikt 86,9% van alle Nederlanders dagelijks gebruik van het internet. Dus wat gebeurt er precies in en rondom een datacenter?
In de basis staan er in datacenters rekken met servers. Deze serverruimtes moeten goed beveiligd worden, zowel fysiek als digitaal. Hiervoor worden hekwerken, beveiligde poorten en monitorruimtes gebruikt en ingericht. Daarnaast zijn er verschillende systemen om brand te voorkomen en ruimtes te koelen. Omdat datacenters nooit uitstaan zijn er zowel batterijen als generatoren aanwezig. Zo ben je er altijd zeker van dat de servers 24/7/365 draaien. Servers die gebruikt worden om te rekenen, data op te slaan en netwerkverbindingen te leggen.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden van de servers in datacenters, oftewel de cloud. Zo kan je websites hosten, data opslaan, back-ups maken, applicaties ontwikkelen/onderhouden/runnen, online samenwerken en je eigen infrastructuur bouwen. Alleen al bij een ‘simpele’ online bestelling gaan er heel wat servers aan het werk: de website waarop jij bestelt, inkoop, relatiebeheer, voorraadbeheer, koerierdienst, routeplanners en waarschijnlijk nog veel meer zoals HR of ERP software draait op verschillende servers. Standaarden en maatwerk lopen door elkaar heen om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de cloud.
Om dit mogelijk te maken bestaan er verschillende soorten servers, zo biedt DirectVPS virtual servers, dedicated servers en een openstack platform. In essentie bestaat elke server uit CPU-cores, ram geheugen en opslagruimte. Elk type server heeft zijn eigen voor-en nadelen. Met een virtuele server ben je qua resources flexibel schaalbaar, heb je back-ups in de vorm van snapshots en ben je beperkt offline als er zich een verstoring voordoet. Met een dedicated server zijn alle beschikbare resources voor jou! Supersnelle lokale opslag geeft gecombineerd met dedicated cpu's een enorme boost in de performance van de server. Zo host je hele snelle websites. Met een eigen OpenStack project bouw je een eigen cloud! Je kiest zelf alle resources en configuraties die je wilt. Dit is geschikt voor ervaren IT'ers die hun eigen infrastructuur willen maar niet de investering en onderhoud van de hardware op zich willen nemen.
Naast de groei van het gebruik van bovengenoemde mogelijkheden draagt de cloud ook bij aan de ontwikkeling van verschillende nieuwe technologieën. Zo is de cloud een bouwsteen voor blockchain technologie, kunstmatige intelligentie en IoT (internet of things). Deze technologieën staan nu nog in de kinderschoenen maar hebben veel potentie. Het ontwikkelen van cloudoplossingen voor deze mogelijkheden kan niemand alleen, daarom zijn er gevestigde en opkomende samenwerking platformen en ecosystemen.
DirectVPS is recentelijk deelnemer geworden van het Europese GAIA-X project. GAIA-X is bedoeld om innovatie in Europa te bevorderen en de digitale economie te versterken. Door het ontwikkelen van een Europese data infrastructuur, worden Europese lidstaten, politieke, bedrijven en burgers minder afhankelijk van de grotere Amerikaanse tech reuzen die de cloud markt voor 75% in handen hebben. Dit zorgt er ook voor dat de Europese richtlijnen met betrekking tot bescherming van data en privacy conform de AVG worden gewaarborgd.
Wij kijken uit naar de toekomst vol met zinvolle cloudoplossingen! Heb je vragen over de Nederlandse cloud, onze diensten of iets anders? Stuur een mailtje naar onze support.