DirectVPS deelnemer van het Europese GAIA-X project

Gezamenlijk met verschillende kennispartners als TNO en de Dutch Cloud Community zijn wij deelnemer geworden van het Europese GAIA-X project. Bij dit project staan drie doelen centraal: datasoevereiniteit, beschikbaarheid van data & innovatie. In deze blog leggen we je uit wat GAIA-X precies is en wat het betekent om deelnemer van het Europese GAIA-X project te zijn.

GAIA-X

Het GAIA-X project

Het GAIA-X project is bedoeld om innovatie in Europa te bevorderen en de digitale economie te versterken middels het verenigen van cloud en edge diensten van Europese aanbieders in een data-infrastructuur met gemeenschappelijke regels, normen en technologieën. 

Cloud computing markt
Verdeling cloud computing industrie

In Amerikaanse wetgeving is vastgelegd dat elke onderneming buiten Amerika, waarbij de moedermaatschappij gevestigd is in Amerika, toegang tot data en systemen moet verlenen aan Amerikaanse inlichtingendiensten. Dit is tegen de Europese richtlijnen met betrekking tot bescherming van data en privacy conform de GDPR. Desondanks is een significant deel van de in Nederland geleverde clouddiensten afhankelijk van een Amerikaanse aanbieder. Door het ontwikkelen van een Europese data infrastructuur worden Europese lidstaten, politiek, bedrijven en burgers minder afhankelijk van de grotere Amerikaanse tech-reuzen die de mondiale cloud markt inmiddels voor ruim 65% in handen hebben.

Daarnaast helpt GAIA-X bij het verder standaardiseren van dienstverlening vanuit de cloud. Dit verkleint de kans op een vendor lock-in, vergroot de uitwisselbaarheid tussen workloads en maakt het daarmee minder complex om van cloud provider te wisselen.

Tot slot stelt GAIA-X standaarden aan de beschikbaarheid van Clouddiensten. Aanbieders zijn dankzij deze norm beter te vergelijken en hebben een hogere standaard kwaliteit.

Onze deelname

Met onze deelname hebben wij ook zeggenschap gekregen in het opstellen en bepalen van deze normen en regels. Het geeft ons de kans om al in een vroeg stadium betrokken te zijn bij de ontwikkeling van dit project en de nieuwe standaarden direct te verwerken in onze dienstverlening. Zodra het project concreter gaat worden, zullen wij ook GAIA-X compatible zijn.

Meer weten over het GAIA-X project? Onze kennispartner DCC heeft er een uitvoerig artikel overgeschreven. Je leest het artikel hier.

Vragen voor ons aan de hand van deze blog? Stel ze hier!