Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je hebt een paar uur aan een document gewerkt maar de volgende dag kan je de laatste wijzigingen niet meer terugvinden. Of je hebt als programmeur op een productieomgeving live de code aangepast en komt erachter dat je aanpassing niet werkt, maar je weet niet meer precies wat je gewijzigd had. Het kost je veel tijd om je document te herschrijven of je configuratiebestand te herstellen. Daarnaast kan jouw bedrijf worden getroffen door ransomware, gijzelsoftware die de gegevens versleutelt. Een back-up voorkomt dat belangrijke gegevens op een server verloren gaan door een kopie te maken van de data. In deze blog behandelen wij tips om dataverlies te voorkomen en beschrijven wij verschillende strategieën om een goede back-up te maken van jouw systeem.
Voorkom dataverlies
Voorkomen is beter dan genezen, daarom hier een aantal tips om dataverlies te voorkomen.
- Update regelmatig je besturingssysteem
Voor zowel Windows, Apple als Linux besturingssystemen worden regelmatig belangrijke updates uitgebracht waarin kwetsbaarheden worden verholpen. Heb je een server bij ons, dan kan je met de UpdateS add-on geautomatiseerd door ons wekelijks je systeem laten bijwerken. Is er een kritieke patch die direct moet worden uitgevoerd, dan voeren wij deze voor je uit. De UpdateS add-on is inbegrepen bij een SLA.
- Gebruik goede beveiligingssoftware
Up-to-date antivirus/antimalwaresoftware helpt in het voorkomen van een ransomware- of virusbesmetting. Scan met regelmaat zowel Windows, Apple als Linux systemen om een besmetting voor te blijven. Installeer een firewall om binnendringers buiten de deur te houden en eventuele verdere verspreiding te voorkomen.
- Laat je niet foppen, vetrouw je gezonde verstand
Lees zorgvuldig en bewust je berichten. Via sms, whatsapp & e-mails sturen cybercriminelen berichten om jou te verleiden gegevens af te staan, ook wel phishing genoemd. Mal- of ransomware komt vaak via een phishing of spam aanval binnen. Monitor je eigen e-mailadressen via bijvoorbeeld haveibeenpowned.com. Mochten je gegevens in een data lek terechtgekomen zijn, wijzig dan direct je wachtwoorden om te voorkomen dat net dat ene wachtwoord de sleutel is voor cybercriminelen om bij je binnen te dringen.
Wat is dan een goede back-up strategie? Een paar tips op een rijtje
- Gebruik je een VPS, activeer dan de Diskback-up add-on in het control panel. Hiermee verleng je de retentie van de standaard snapshots. Na 48 uur houden we nog 30 dagen een volledige back-up voor je achter. Je kunt hiermee verder terug in de tijd en dus sneller herstellen van een ransomware aanval. Vergeet niet om achteraf je beveiligingsbeleid zorgvuldig onder de loop te nemen, anders zijn ze zo opnieuw binnen.
- Voorkom dat lokaal opgeslagen back-ups versleuteld worden en sla je back-ups offsite op. Met een FTP Back-upaccount of Windows back-upaccount kan je de data opslaan in een andere omgeving, in ons andere datacenter.
- Test regelmatig of je back-ups volledig en compleet zijn. Maak eens een handmatige back-up of draai een gemaakte back-up eens terug en controleer of hetgeen je in je back-ups verwacht er wel is.
Hulp nodig bij het uitwerken van een goede back-up strategie? Onze engineers hebben ruime ervaring met de verschillende mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies.