Cloud Server of Dedicated Server: welke server heb ik nodig?

Een server in de Cloud bestel je natuurlijk niet zonder goed te weten welke opties er zijn. Als één van de eerste leveranciers in Nederland leveren wij Cloud Servers & Dedicated Servers. In de tussentijd zijn er veel technologische ontwikkelingen geweest en veel aanbieders bijgekomen. Eindeloze mogelijkheden en aanbieders maken het niet makkelijk om de opties duidelijk in kaart te brengen en een keuze te maken. Of je nou één of meer sites wilt hosten of van een fysieke harde schijf naar de Cloud over wilt stappen, wij bespreken hier wat de verschillende mogelijkheden zijn. Weg keuzestress, hallo gemak!

Verschillende keuzemogelijkheden in Servers
Cloud serverDedicated server
Type infrastructuurVirtual servers op ons platformJouw eigen resources
LocatieNederlandNederland
Root accessJaJa
ConfiguratieUltiem schaalbaarHardware met vaste configuratie
SnapshotsJaNee
BackupsJaJa
Shared storageJaNee
Private networkJaOptie
Pay as you goOptieNee

Cloud Server (VPS)

Een Cloud Server, ook wel virtual private server (VPS), is de meest aangeschafte server. Van klein tot groot voor een vast bedrag per maand of op basis van gemeten gebruik. Up- & downgraden is 24/7/365 mogelijk en je bent binnen enkele minuten online.

Een Cloud Server zet je in wanneer er één of een aantal websites worden gehost met veel bezoekers en/of veel data. Dit gaat heel makkelijk via jouw favoriete Controlpanel. Ook een eigen database zet je zo op met een Cloud Server. Handig voor het opslaan en delen van grote bestanden.

We bieden Cloud Servers in twee varianten:

  • Standaard configuraties: vooraf gedefinieerde waardes voor het aantal CPU-cores, werkgeheugen en de opslagruimte voor een vast bedrag per maand. De eerste 7 dagen krijg je van ons cadeau. 
  • Pay-As-You-Go: een flexibel schaalbare Server met een uurtarief. Draai zelf aan de knoppen en bepaal het aantal CPU-cores, werkgeheugen en de opslagruimte. Elk uur kijken we naar de actuele configuratie. Aan het begin van de nieuwe maand krijg je een factuur over de voorgaande periode op basis van gemeten gebruik. Met dit abonnement kan je voor korte duur flexibel opschalen, handig voor bij grotere campagnes of als je net even wat meer rekenkracht nodig hebt. Ook handig om in te zetten als je even een server zoekt om kortstondig iets op te testen.

Dedicated server

In tegenstelling tot een Cloud Server deel je bij een Dedicated Server (DPS) geen resources. Het aantal CPU-cores, werkgeheugen en de opslagruimte is zoals het woord al zegt dedicated, alleen voor jou! Je hebt een fysieke server volledig voor jezelf. Upgraden is uiteraard mogelijk.

Een Dedicated Server zet je in wanneer je echt flinke rekenkracht nodig hebt of tientallen websites wilt hosten waarbij snelheid van belang is. Een Dedicated Server gebruikt lokale opslag. Elke disk is in raid-1 configuratie uitgevoerd (gespiegeld), zodat er altijd één van de twee disks defect kan gaan zonder dat de server onbereikbaar wordt. Het type lokale opslag bepaalt ook de snelheid van de server. Kies je voor HDD-opslag, dan is je server goedkoper, maar minder snel. Kies je voor de standaard SSD-variant, dan is je server snel tegen een scherpe prijs. Heb je echt snelheid nodig? Dan kies je voor de razendsnelle NVMe SSD opslag die een zeer grote positieve bijdrage geeft in de performance.

Via het Controlpanel bieden we standaard leverbare opties aan. Staat de gewenste configuratie er niet tussen, neem dan vrijblijvend contact op met onze support, zodat we een offerte op maat kunnen aanbieden. Daag ons graag uit voor de tofste configuraties!

OpenStack

Ben je op zoek naar een oplossing met meer dan één of enkele servers? Als een van de eerste partijen in Nederland hebben wij ons OpenStack platform opengesteld. Op OpenStack bouw je schaalbare cloudplatforms met bijvoorbeeld Kubernetes, load balancers en Ceph storage. Betalen doe je achteraf naar gemeten gebruik.

Dit product is zeer geschikt voor grotere bedrijven die hun eigen infrastructuur willen, maar niet de investering en het onderhoud van de hardware op zich willen nemen. Bij het opstarten staat een expert paraat om je op weg te helpen.

Updates & Service add on

Heb je eenmaal de keuze gemaakt welk type server je nodig hebt, dan is er nog de vraag hoe je de server up-to-date wilt blijven houden. Met een SLA of de UpdateS add-on kan je ervoor kiezen om het regelmatig bijwerken van het besturingssysteem door ons te laten uitvoeren. Zelf hoef je dan nergens meer naar om te kijken. Wel zo relax.

Wij staan je graag bij en bieden op maat gemaakte keuzes aan. De keuze van je server is het fundament waarop je verder gaat bouwen, erg belangrijk dus. Kom je er niet uit of wil je even sparren? Neem gerust contact met ons op, zodat we met je mee kunnen denken.

De Nederlandse Cloud: het ontstaan en de toekomst

De cloud, datalekken, big data… Steeds vaker passeren deze begrippen de revue. Sinds 2010 is er een stijgende lijn te zien in het gebruik, aantal zoekopdrachten en toepassingen. Wij als Nederlandse specialist in cloudoplossingen vinden het daarom leuk om een introductie te geven in de wereld van ‘de Nederlandse cloud’. De geschiedenis, de feiten & cijfers en de toekomst van de cloud wordt besproken. Lees verder!

De Nederlandse Cloud
De Nederlandse cloud

Een klein stukje geschiedenis

Naast de fenomenale EK finale in 1988 was Nederland in hetzelfde jaar het tweede land ter wereld dat aangesloten werd op het internet via glasvezel. Sindsdien is Nederland voorloper gebleven op het gebied van connectie, netwerk en digitale infrastructuur. Dit komt onder andere door de strategische locatie; er komen 9 onderzeese kabels binnen die ons verbinden met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere overzeese gebieden. Zo kan je zonder vertraging handelen op Wall street, en tijd is natuurlijk geld! Daarnaast heeft Nederland een stabiel politiek en economisch klimaat. Hierdoor vestigen veel tech bedrijven zoals Netflix, Booking.com en Amazon zich hier in Nederland. Deze bedrijven hebben veel baat bij een goede connectie, zij zorgen dus ook weer voor verbetering van de digitale infrastructuur. Deze digitale infrastructuur en vooral de datacenters zelf worden beschouwd als ‘de cloud’.

De huidige stand van zaken

Op het moment telt Nederland 189 datacenters met een totale oppervlakte van 378.000 m2. Deze datacenters plus de digitale diensten die erbij komen kijken zorgen voor 2,1 miljoen banen in Nederland. Ook het gebruik van internet blijft toenemen, volgens het CBS gebruikt 86,9% van alle Nederlanders dagelijks gebruik van het internet. Dus wat gebeurt er precies in en rondom een datacenter?

Datacenter DirectVPS
DirectVPS datacenter

Servers in datacenters

In de basis staan er in datacenters rekken met servers. Deze serverruimtes moeten goed beveiligd worden, zowel fysiek als digitaal. Hiervoor worden hekwerken, beveiligde poorten en monitorruimtes gebruikt en ingericht. Daarnaast zijn er verschillende systemen om brand te voorkomen en ruimtes te koelen. Omdat datacenters nooit uitstaan zijn er zowel batterijen als generatoren aanwezig. Zo ben je er altijd zeker van dat de servers 24/7/365 draaien. Servers die gebruikt worden om te rekenen, data op te slaan en netwerkverbindingen te leggen. 

Mogelijkheden 

Er zijn veel verschillende mogelijkheden van de servers in datacenters, oftewel de cloud. Zo kan je websites hosten, data opslaan, back-ups maken, applicaties ontwikkelen/onderhouden/runnen, online samenwerken en je eigen infrastructuur bouwen. Alleen al bij een ‘simpele’ online bestelling gaan er heel wat servers aan het werk: de website waarop jij bestelt, inkoop, relatiebeheer, voorraadbeheer, koerierdienst, routeplanners en waarschijnlijk nog veel meer zoals HR of ERP software draait op verschillende servers. Standaarden en maatwerk lopen door elkaar heen om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de cloud. 

Om dit mogelijk te maken bestaan er verschillende soorten servers, zo biedt DirectVPS virtual servers, dedicated servers en een openstack platform. In essentie bestaat elke server uit CPU-cores, ram geheugen en opslagruimte. Elk type server heeft zijn eigen voor-en nadelen. Met een virtuele server ben je qua resources flexibel schaalbaar, heb je back-ups in de vorm van snapshots en ben je beperkt offline als er zich een verstoring voordoet. Met een dedicated server zijn alle beschikbare resources voor jou! Supersnelle lokale opslag geeft gecombineerd met dedicated cpu’s een enorme boost in de performance van de server. Zo host je hele snelle websites. Met een eigen OpenStack project bouw je een eigen cloud! Je kiest zelf alle resources en configuraties die je wilt. Dit is geschikt voor ervaren IT’ers die hun eigen infrastructuur willen maar niet de investering en onderhoud van de hardware op zich willen nemen.

De toekomst van de cloud

Naast de groei van het gebruik van bovengenoemde mogelijkheden draagt de cloud ook bij aan de ontwikkeling van verschillende nieuwe technologieën. Zo is de cloud een bouwsteen voor blockchain technologie, kunstmatige intelligentie en IoT (internet of things). Deze technologieën staan nu nog in de kinderschoenen maar hebben veel potentie. Het ontwikkelen van cloudoplossingen voor deze mogelijkheden kan niemand alleen, daarom zijn er gevestigde en opkomende samenwerking platformen en ecosystemen. 

DirectVPS is recentelijk deelnemer geworden van het Europese GAIA-X project. GAIA-X is bedoeld om innovatie in Europa te bevorderen en de digitale economie te versterken. Door het ontwikkelen van een Europese data infrastructuur, worden Europese lidstaten, politieke, bedrijven en burgers minder afhankelijk van de grotere Amerikaanse tech reuzen die de cloud markt voor 75% in handen hebben. Dit zorgt er ook voor dat de Europese richtlijnen met betrekking tot bescherming van data en privacy conform de AVG worden gewaarborgd.

Wij kijken uit naar de toekomst vol met zinvolle cloudoplossingen! Heb je vragen over de Nederlandse cloud, onze diensten of iets anders? Stuur een mailtje naar onze support. 

Control panel release 1.21

Het control panel is ons dashboard waar je producten kunt bestellen en beheren. Wij werken hier constant aan om het gebruik intuïtiever te maken en nieuwe features toe te voegen. Zo ook in deze laatste versie die afgelopen week online ging. Kijk verder wat er nieuw is!

Pay as you Go

Maak voor kortere tijd een Pay-As-You-Go VPS aan en betaal achteraf naar gemeten gebruik. Simpel te bestellen en beheren in ons control panel! Van tevoren kan je aangeven hoeveel CPU-cores, RAM geheugen en SSD storage er waarschijnlijk nodig is. Niet zeker? Geen probleem! Begin klein en verander per uur de specificaties totdat je weet wat er nodig is.

Pay as you Go demo in het control panel

Domeinnamen

Registreer, verhuis en beheer eenvoudig domeinnamen. De prijzen zijn verlaagd! Kies je favoriete TLD en check meteen of de naam nog beschikbaar is.

Domeinnaamregistratie
Domeinnaamregistratie in het control panel

Kopano Groupware

Ga nog beter samenwerken met de open source software van Kopano groupware en deel onderling e-mail, agenda’s en nog meer. Na het toevoegen van jou domein kan je meteen je gegevens bekijken, verschillende deskApps downloaden en gebruikers toevoegen. Meer weten over Kopano? Lees het in onze vorige blog.

Kopano demo in het control panel

Ben je tegen een probleem aangelopen of heb je speciale wensen voor jou control panel? Alle feedback is meer dan welkom. Laat het weten via een e-mail naar onze support.

Online communiceren met collega’s: een nieuwe, veilige samenwerking

Thuis- en flexwerken is al een aantal jaar een trend en door de coronacrisis heeft bijna iedereen hier kennis mee gemaakt. Zonder moeite wordt er van de ene naar de andere meeting gesprongen en gaan mails met vertrouwelijke informatie over en weer. Deze data is in handen van grote internationale spelers waarbij de eindgebruiker steeds meer de controle verliest over waar het is opgeslagen en via welke wegen het wordt verstuurd. Daarom gebruiken wij zelf én leveren wij sinds kort Kopano: de nieuwe, veilige tool om online samen te werken. 

Verschillende apps van ©Kopano

Wat is Kopano?
Kopano is een uit Delft afkomstig bedrijf dat open-source online samenwerkingssoftware ontwikkelt. Via webapplicaties en/of desktopapplicaties kunnen gebruikers videobellen, e-mailen, plannen, taken beheren, bestanden opslaan en documenten bewerken. Dit klinkt bekend in de oren, dus wat maakt Kopano dan bijzonder?

Voordelen Kopano
Het grootste voordeel van Kopano is dat het open-source software is. Dit betekent dat de gebruiker zelf volledige controle heeft over hoe de verschillende applicaties worden gebruikt en waar de data wordt opgeslagen. Dit zorgt voor maximale digitale soevereiniteit.

Ook is de interface simpel opgebouwd waardoor de verschillende apps intuïtief te gebruiken zijn. Hierdoor is het nog nooit zo makkelijk geweest om e-mails te beheren, team kalenders aan te maken en contacten op te slaan. Al deze applicaties zijn voor elk besturingssysteem beschikbaar. 

Daarnaast wordt de software constant ontwikkeld door de Kopano community. Programmeurs in de gemeenschap kunnen zelf plug-ins ontwikkelen om de apps te verbeteren. Een plug-in verrijkt het originele systeem met extra functionaliteiten voor iedereen. Kopano blijft hierdoor bij de tijd en maakt altijd gebruik van de nieuwste technieken. 

Wat wij bieden
Wij bieden drie verschillende Kopano pakketten, gehost op onze servers in Nederland. Wil jij je email in Nederland hebben, met ondersteuning van techneuten die je gewoon kunt bellen? Check het overzicht hieronder en bepaal wat bij jou past. 

Hosted Kopano 1Hosted Kopano 2Hosted Kopano 3
2GB Postvak50GB Postvak100GB Postvak
Integratie met OutlookIntegratie met Outlook
IMAP(S)IMAP(S)IMAP(S)
WebAppWebAppWebApp
ActiveSyncActiveSyncActiveSync
AgendaAgendaAgenda
ContactpersonenContactpersonenContactpersonen
TakenlijstTakenlijstTakenlijst
SpamfilterSpamfilterSpamfilter
AntivirusAntivirusAntivirus
MalwarescannerMalwarescannerMalwarescanner
€ 2,50 / maand€ 5,- / maand€ 10,- / maand